معضل اصالت قدرت در منازعات بین ‏المللی

دکتر سعید خلیلویچ در نوشته ‏ای به زبان صربی با موضوع "معضل اصالت قدرت در منازعات بین ‏المللی" که در روزنامه معتبر پولتیکا منتشر شد ماهیت و رفتار نظام فرعونی در عصر حاضر را مورد بررسی قرارداد وی می نویسد:

معضل اصالت قدرت در منازعات بین ‏المللی

https://www.politika.rs/scc/clanak/684795/pogledi/od-coveka-nema-uzvisenije-istine

دکتر سعید خلیلویچ در نوشته ‏ای به زبان صربی با موضوع "معضل اصالت قدرت در منازعات بین ‏المللی" که در روزنامه معتبر پولتیکا منتشر شد ماهیت و رفتار نظام فرعونی در عصر حاضر را مورد بررسی قرارداد وی می نویسد:

در حوادث اخیر، فرعون جدید با خشن ‏ترین وجه تکبر و استکبار ظاهر شده است. او بی‏ پرده نشان داد که اراده خود را معیار حق و حقوق می‏داند و حضور هیچ حقیقت و ارزشی را ورای انانیت ظالمانه خود برنمی ‏تابد.

موسی(ع) و فرعون مصادیقی در مقاطع مختلف تاریخی دارند. میراث‏ بران طریق نبوت در هر عصر توجه خود را به وجود مطلق که مبدأ علم و قدرت است معطوف می‏دارند و معنا و مفهوم حیات خود را در نسبت و تقرب به آن مبدأ جستجو می‏ کنند.

اما فرعون که توان مشاهده عالی‏ترین مرتبه هستی را نداشت، به عالم اساطیر هبوط کرده و به دنبال برتری در نزاع با الاهه ‏های اساطیری بوده است.

خلیلویچ خاطرنشان می‏ کند: انسان در غرب مدرن چند مرحله دیگر هبوط را تجربه کرده و با پشت کردن به اعتبار معرفت دینی، مابعدالطبیعی، عقلی و تجربی، به شکاکیت نهفته در معرفت علم پوزیتیویستی و ناتوانی آن در رسیدن به حقیقت پی برده است. در نتیجه، انسان غربی امروز اعلام می‏کند که خود، خالق حقیقت و معیار و میزان حق و ارزش‏هاست.

پژوهشگر صربستانی در ادامه مقاله خود در روزنامه «پولیتیکا» می‏ نویسد: پنهان‏ترین پشتوانه‏ های فلسفی غرب، در نهایت زمینه‏ های فرهنگی و سیاسی را سامان داده اند که فرعون جدید بتواند ادعا کند حقیقت همان است که او می‏ خواهد. فرعون جدید به نزاع با هیچ حقیقتی متعالی و یا هم‏سطح خود برنمی‏خیزد، چون حقیقتی را ورای خود نمی‏یابد. او در مسیر تحقق اراده خود، همه ظرفیت‏ های فرهنگ و علم مدرن را تحقیر کرده و آن را، به عنوان معرفت ابزاری، در خدمت منافع قدرت سیاسی خود قرار داده است.

خلیلویچ نتیجه می‏ گیرد: درراه مقابله با فرعون جدید، که با عریان‏ ترین وجه استکبار و تکبر ظاهر شده است، لازم است در سطح فرهنگ نظری به دنبال تبیین حقیقت ناب و راه‏حل منازعات و بحران دنیای امروز باشیم. از نظر وی، علم ابزاری مدرنیستی که با مبانی مابعدالطبیعی، دینی و عقلی خود قطع رابطه کرده است، نمی‏تواند ترقی و صلح پایدار را برای انسان به ارمغان بیاورد. لذا او پیشنهاد می‏ کند: انحصار اندیشه اصالت اراده و قدرت باید درهم شکسته شود تا بتوانیم حقیقت معرفت و کرامت انسانی و صلح پایدار را در لایه ‏های عمیق ‏تر از سطح فرهنگ ابزاری اصالت انسان متکبر جستجو کنیم.

یادآوری می شود روزنامه «پولیتیکا» از مهم‏ترین روزنامه ‏های منطقه بالکان و اروپای جنوب‏ شرقی به شمار می ‏آید و قدمتی بیش از صدوبیست ساله دارد.

1404/04/12

کد خبر 24311

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 1 =